Monday, August 23, 2021

Veganism och veganmat har ju blivit högsta mode nu för tiden!

 


Veganism och veganmat har ju blivit högsta mode nu för tiden - i synnerhet i Sverige - och det är ju naturligtvis väldigt bra.


Men felet är ju att bara hälften av alla veganer vet vad de sysslar med - resten av dem kommer förr eller senare att drabbas av felnäring, undernäring och bristsjukdomar.


Det som är enklast att ersätta är ju det protein som finns i animaliska produkter - men det är ju betydligt mer komplicerat att ersätta alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, fettsyror och närsalter som finns i mjölk, ägg, kött, fisk och andra animaliska produkter med vegetabiliska motsvarigheter.


Det är ju inte bara protein, kalk, A-vitamin, B-vitamin inklusive B12, D-vitamin, E-vitamin, järn, kalk, fosfor och zink som måste ersättas med samma närinsämnen i vegetabilisk form - men även en lång rad andra näringsämnen.


Visst kan animalisk mat ersättas med vegetabilisk - men det är väldigt komplicerat och det tar lång tid att lära sig allt man måste känna till, och om man inte vet vad man gör kan man bli allvarligt sjuk på grund av brist på olika näringsämnen.


Innan man överväger att bli vegan bör man naturligtvis gå till närmaste bibliotek och låna en stor trave böcker om näringslära och veganism och lära sig allt som man måste veta för att kunna överleva som vegan - för annars så kan det bli direkt livsfarligt med allvarliga bristsjukdomar.


Och grundregel nummer ett är naturligtvis att kombinera så många olika typer av linser, böner, spannmål, frukt, grönsaker och bär som möjligt för att inte missa något viktigt näringsämne.


Och tyvärr så finns det folk som tror att man kan ersätta mjölk med havredryck - utan att inse att de riskerar att få brist på protein, kalk, järn, zink och många olika vitaminer, mineraler, antioxidanter, fettsyror och närsalter - om mjölk ska ersättas med vegetabiliska eller veganska produkter måste det ersättas med väldigt många olika typer av frukter, grönsaker, bär, bönor och spannmål - och absolut inte bara med havre!


Så här skrev jag till havresoppefabriken Oatly i Sverige i går:


Hejsan!


Jag hoppas att det inte är förbjudet att komma med lite konstruktiv kritik.

Om ni vill tillverka en dryck som kan ersätta mjölk, så bör den väl också innehålla de näringsämnen som finns i mjölken - och då räcker det väl inte att enbart koka soppa på havre?


Protein finns det gott om i ärtor, linser och böner.

A-vitamin finns i morötter, plommon, rabarber, vindruvor och kokos.

B-vitamin finns det gott om i bland annat linser, jäst och öljäst.

B12-vitamin hittar man i tång eller tångtabletter.

D-vitamin finns det gott om i avokado.

E-vitamin finns i auberginer, avokado, vindruvor, svamp och kokos.

Kalk hittar man i sesamfrön och sesamfrömjöl.

Fosfor finns det gott om i apelsiner och andra citrusfrukter.

Magnesium finns i palsternackor och kolrötter.

Kalium finns i bananer, kiwifrukter, passionsfrukt och kakaobönor.

Zink finns i bland annat lingon, rädisor och paprika.

... och så vidare ...


Om ni kombinerar tillräckligt många olika frukter, grönsaker och bär i lagom avvägda proportioner kan ni säkert koka ihop en dryck med i stort sett samma näringsämnen som det som finns i mjölk? Näringsinnehållet borde väl vara viktigare än färgen och smaken på drycken?


MVH


Lars Fjeldstrom

Alem 745

B7220 Monte

Argentina


lars@fjeldstrom.com


http://www.fjeldstrom.com


http://fjeldstrom2.blogspot.com


;-)>>>>>>>>>>